بسم الله الرحمن الرحیم
تاریخچه عدد p
عدد پی حدود چهار هزار سال پیش نیز کشف شده بود، ولی نام خاصی برای آن تعیین نشده بود و در آن زمان نمی دانستند که عدد پی، عددی گنگ است. یکی از نظریه ها راجع به مساحت دایره بوده است که نمایان گر آن است عدد پی را به صورت نامحسوسی کشف کرده بودند؛ این نظریه ی پاپیروس است که می گفت: اگر قطر دایره ای را به نه قسمت مساوی تقسیم کنیم و یک قسمت از آن را حذف کنیم، مربعی به ضلع آن، مساحتی برابر با مساحت آن دایره دارد. با این حساب عدد پی به صورت یک عبارت گویا و به صورت اعشاری تقریباً برابر است با "3.16" که این عدد خیلی به عدد پی نزدیک است و دقتی تا این حد در آن زمان بسیار جالب توجه است. البته این قبل از آن است که مشخص شود عدد پی گنگ است.
تقریب اعشاری عدد پی
پس از آن که مشخص شد که عدد پی، عددی گنگ است؛ اولین نظریه در مورد مقدار تقریبی عدد پی توسط ارشمیدس بیان شد. این نظریه بر پایه تقریب زدن مساحت دایره بوسیله یک شش ضلعی منتظم محیطی و یک شش ضلعی منظم محاطی استوار است.
این عدد شاید بی اغراق مهمترین عدد هندسه است که بسیاری از رشته ها از معماری گرفته تا مکانیک کاربرد داشته و دارد. به همین علت بسیار مهم است که این عدد را با دقت بیشتری به کار ببریم. اما با توجه به اینکه ارقام اعشاری این عدد از هیچ الگوی خاصی پیروی نمی کنند به خاطر سپردن آن بسیار مشکل است و همیشه این شک به وجود می آید که آیا این ارقام را درست حفظ کرده ایم یا نه. برای حل این مشکل شاعران خوش ذوق ایران زمین این عدد را تا ده رقم اعشار به صورت ابیات زیر بیان کرده اند که در آن تعداد حروف در هر کلمه بیت دوم معادل با رقم اعشار در عدد پی می باشد.
گر کسی از تو بپرسد ره آموختن پی پاسخی ده که خردمند تو را آموزد
"خرد و دانش و آگاهی دانشمندان ره سرمنزل مقصود بما آموزد"
پایان
تهیه کننده : محمدرضا موسوی مجد
تعداد مشاهده
(2429)
نظرات
(0)