چاپ خبر
دبیرستان پسرانه شهید بهشتی (دوره اول ) جمعه, ۱۴ آذر ۱۳۹۳
ویژگیهای اخلاقی و تربیتی فاطمه زهرا (س)

نسيمي از آموزه هاي حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها)

به طور قطع بهترين آموزه هاي تربيتي و اخلاقي و مطمئن ترين روش هاي سلوكي براي انسانهاي مشتاق كمال و تشنگان هدايت و جويندگان سرچشمه زلال معرفت، ديدگاه هاي اولياء الهي و در رأس آنان حضرات چهارده معصوم(ع) است. زيرا قلوب مطهر آنها از درياي بي كران وحي و الهام پروردگار روشنايي گرفته و تراوش هاي ذهني ايشان از هرگونه خطا و اشتباهي مصون است آنچه در پي مي آيد بيان گوشه اي ناچيز از معارف گسترده بانوي بانوان حضرت فاطمه(س) است كه با هم آن را از نظر مي گذرانيم

بالاترين فضيلت حضرت زهرا(س) از ديدگاه امام خميني(ره)

فاطمه(س) افتخار خاندان وحي است. زني كه فضائل او همطراز فضائل بي نهايت پيغمبر اكرم(ص) و خاندان عصمت و طهارت بود.)
من راجع به حضرت صديقه(س) خودم را قاصر مي دانم كه ذكري بكنم، فقط اكتفا مي كنم به يك روايت كه در اصول كافي با سند معتبر نقل شده است.
امام صادق(ع) مي فرمايند: فاطمه(س) بعد از رحلت پيامبر(ص) بيش از 75 روز زنده نماند. غم جانسوز داغ پدر قلب او را لبريز كرده بود، به اين جهت جبرئيل پي درپي به حضورش مي آمد و او را در عزاي پدر سلامت باد مي گفت و تسلي بخش خاطر غمين زهرا(س) بود. گاه از مقام و منزلت پدر بزرگوارش سخن مي گفت و گاه از حوادثي كه بعد از رحلت او بر ذريه اش وارد مي گرديد، خبر مي داد و اميرالمؤمنين(ع) نيز آنچه جبرئيل املاء مي كرد، همه را به رشته تحرير درمي آورد. مجموعه اين سخنان است كه به مصحف فاطمه(س) موسوم گرديد. (اصول كافي ج 1 ص 349 )
آمدن جبرئيل براي كسي يك مسئله ساده نيست. خيال نشود كه جبرئيل براي هر كسي مي آيد و امكان دارد بيايد. يك تناسب لازم دارد بين روح آن كسي كه جبرئيل مي خواهد بيايد و مقام جبرئيل كه روح اعظم است. اين تناسب بين جبرئيل و انبياء درجه اولي بوده مثل رسول خدا(ص) و موسي و عيسي و ابراهيم(ع) و امثال اينها. ميان همه كس نبوده است. بعد از اين هم ميان كسي ديگر ديده نشده است. حتي درباره ائمه(ع) هم من نديده ام كه وارد شده باشد. در هر صورت من اين شرافت و فضيلت را از همه فضائلي كه براي حضرت زهرا(س) ذكر كرده اند بالاتر مي دانم. اين فضيلت مختص حضرت صديقه است. (صحيفه نورج 20 ص 4-5-))
امام راحل (ره) در جايي ديگر مي فرمايند: براي تمام ابعادي كه براي زن و براي يك انسان متصور است در فاطمه زهرا(س) جلوه كرده است. او تمام نسخه انسانيت، تمام حقيقت زن، تمام حقيقت انسان است. او موجودي ملكوتي است كه در عالم به صورت انسان ظاهر شده است. بلكه موجود الهي جبروتي در صورت يك زن ظاهر گشته است. فاطمه(س) زني است كه تمام ويژگي هاي انبياء در اوست. زني كه اگر مرد بود نبي بود. زني كه اگر مرد بود به جاي رسول الله بود. (صحيفه نور ج 7 ))

آموزه هاي تربيتي و اخلاقي حضرت فاطمه(س))
آموزه اول) حجاب كامل

امام موسي بن جعفر(ع) از پدرانش نقل فرموده است كه اميرالمؤمنين علي(ع) فرمود: روزي فرد نابينايي اجازه خواست كه به منزل فاطمه(س) وارد شود، آن حضرت خود را (با چيزي مانند پرده) از او پوشيده داشت. رسول خدا(ص) به او فرمود: چرا خود را پوشيده داشتي در حالي كه نابيناست و ترا نمي بيند؟ حضرت فرمود: اگر او مرا نمي بيند من او را مي بينم و نيز رايحه و عطر را مي بويد و شامه اش سالم است. رسول خدا(ص) فرمود: گواهي مي دهم كه تو پاره تن من هستي. (بانوي بانوان ص 26 به نقل از بحار ج 43 )
آموزه دوم) اوصاف شيعه
مردي از همسرش خواست نزد فاطمه (س) برود و ازقول او بپرسد كه آيا من از شيعيان شما هستم؟ او به حضور حضرت (س) آمد و سؤال شوهرش را رساند. زهرا(س) فرمود: به شوهرت بگو: اگر آنچه را به شما امر مي كنيم انجام دهي و آنچه را كه از آن نهي مي كنيم، انجام ندهي از شيعيان ما هستي وگرنه از شيعيان ما نيستي. وي نزد شوهرش آمد و سخن فاطمه (س) را به او رساند. او از اين پاسخ ناراحت شد با آه و ناله گفت: واي برمن، كيست كه به گناه آلوده نباشد، بنابراين اگر از گناه پاك نشوم، شيعه نيستم، در آن صورت هميشه در دوزخ خواهم بود. واي برمن چه خاكي برسرم كنم؟ همسرش وقتي او را چنين آشفته ديد به حضور حضرت زهرا (س) برگشت و داستان را به عرض رساند، فاطمه (س) فرمود به شوهرت بگو: چنين نيست كه تو تصور مي كني. شيعيان ما از افراد نيك اهل بهشت هستند، ولي اگر گناه كار باشند، براثر گرفتاريها و صدماتي كه در صحراي محشر، در روز قيامت، يا در طبقه اعلاي دوزخ مي بينند، گناهانشان ريخته مي شود و سپس ما آنها را نجات مي دهيم و به بهشت مي بريم. 499) همان طور كه ملاحظه مي شود از ديدگاه رهبران الهي ملاك شيعه عمل به دستورات آنها است و نه داشتن اسم و رسم و ادعا. لذا از خدا توفيق عمل و نيت صالح براي همه بخواهيم.
آموزه سوم) از خودگذشتگي وايثار
عرب تازه مسلماني درمسجد مدينه از مردم كمك خواست.پيامبر(ص) به اصحاب خود نگريست. سلمان فارسي برخاست تا نياز آن بيچاره را برطرف سازد. هرجا رفت با دست خالي برگشت. با نااميدي به طرف مسجد مي آمد كه چشمش به منزل حضرت فاطمه(س) افتاد، با خود گفت:فاطمه (س) سرچشمه نيكوكاري است. درب خانه راكوبيد و داستان عرب مستمند را شرح داد. حضرت زهرا (س) فرمود: اي سلمان، سوگند به خداوندي كه حضرت محمد را به پيامبري برگزيد، سه روز است كه غذا نخورده ايم و فرزندانم حسن و حسين (ع) از شدت گرسنگي بي قراري مي كنند و خسته و مانده به خواب رفته اند.
اما من، نيكي و نيكوكاري را درخانه مرا كوبيده است، رد نمي كنم. آن گاه پيراهن خود را به سلمان داد تا در مغازه شمعون يهودي گرو گذاشته، مقداري خرما و جو قرض بگيرد.
سلمان فارسي مي گويد: پس از دريافت جو و خرما به طرف منزل فاطمه (س) آمدم وگفتم: دختر رسول خدا مقداري از اين غذاها را براي فرزندان گرسنه ات بردار. حضرت پاسخ فرمود: اي سلمان، اين كار را فقط براي خداي بزرگ انجام داديم و هرگز از آن چيزي برنمي داريم. (فرهنگ سخنان فاطمه (س) ص  9)
آموزه چهارم) كيفيت رابطه با مردم و خانواده
معيار و ميزان سنجش ارزشمندي انسان از ديدگاه فاطمه (س) روابط شايسته با مردم وخانواده است. حضرت دراين باره مي فرمايند: بهترين شما كسي است كه دربرخورد با مردم نرم خو و مهربان تر است و ارزشمندترين مردان شما آن كساني اند كه با همسران خود مهربان و بخشنده هستند.

آموزه پنجم) نگراني ازحجاب حتي پس از مرگ

اسماء بنت عميس نقل مي كند: روزهاي آخر زندگاني حضرت زهرا (س) با او بودم روزي مرا به ياد كيفيت حمل جنازه توسط مردم انداخت و ابراز نگراني كرد كه چرا جنازه زن را روي تخته اي مي گذارند و بالاي دست مردان حمل مي كنند؟ حضرت (س) فرمود: من بسيار زشت مي دانم كه جنازه زنان را پس از مرگ بر روي تابوت روباز گذاشته و بر روي آن پارچه اي مي افكنند، كه حجم بدن را براي ببيندگان نمايش مي دهد. مرا روي تابوت آنچناني نگذار و بدن مرا بپوشان كه خدا تو را از آتش جهنم باز دارد. اسماء مي گويد: وقتي نگراني حضرت زهرا (س) را ديدم كه به امام علي (ع) فرمود: وصيت مي كنم به شما اي پسر عمو، كه براي من تابوتي درست كنيد، همان گونه كه ملائكه شكل آن را به من نشان دادند. خدمت آن حضرت توضيح دادم: در سرزمين حبشه تابوتي مي سازند كه بدن ميت را مي پوشاند، سپس به وسيله چوب هاي تر و شاخه هاي نازك درخت، شكل و قيافه آن را ترسيم كردم. فاطمه (س) خوشحال شد و فرمود: براي من تابوتي مثل آن درست كن و مرا با آن بپوشان، خدا تو را از آتش دوزخ حفظ نمايد.
آموزه ششم رعايت محرم و نامحرم

رسول خدا(ص) درب خانه فاطمه(س) را كوبيد و فرمود: سلام بر شما، پاسخ شنيد، سلام بر تو اي فرستاده خدا، داخل شويد. فرمود: آيا داخل شوم با كسي كه همراه من است؟ فاطمه(س) فرمود: اي رسول خدا، اگر نامحرمي با شماست وارد نشويد كه چادر بر سر ندارم. كمي بعد، چادر به سر گذاشت و فرمود: داخل شويد. رسول خدا دوباره سلام كرد و فرمود: با كسي كه همراه من است؟ پاسخ شنيد: سلام بر تو اي فرستاده خدا، داخل شويد با كسي كه همراه شماست.
آموزه هفتم) حالات معنوي فاطمه(س) در شب ازدواج

شب ازدواج و آغاز لحظه هاي شروع يك زندگي نوين براي هر زن و مردي شيرين و خاطره انگيز است. بسياري اين لحظه هاي شيرين را به انواع گناه مي آلايند و فكر مي كنند اين كارها مجاز است. امام علي(ع) شب عروسي، فاطمه زهرا(س) را نگران و گريان ديد، پرسيد: چرا ناراحتي؟ حضرت زهرا(س) پاسخ داد: پيرامون حال و رفتار خويش فكر كردم. به ياد پايان عمر و قبر خود افتادم كه امروز از خانه پدر به خانه شما منتقل شدم و روزي ديگر از اينجا به طرف قبر و قيامت خواهم رفت. پس تو را به خدا سوگند مي دهم كه بيا: تا به نماز بايستيم و با هم در اين شب خدا را عبادت كنيم.
آموزه هشتم) علاقه منديهاي فاطمه(س)
حضرت فاطمه(س) در رهنمود ارزشمندي فرمود: از دنياي شما سه چيز محبوب من است. تلاوت قرآن، نگاه به چهره رسول خدا(ص)، انفاق در راه خدا. همچنين نسبت به تلاوت برخي از سوره هاي قرآن سفارش مي فرمود: كساني كه سوره هاي حديد، واقعه، الرحمن، را تلاوت كنند، در آسمان ها و زمين، اهل بهشت خوانده مي شوند. فاطمه(س) به امام علي(ع) سفارش كرد كه: وقتي من وفات كردم، تو غسل و كفن مرا به عهده گير و بر من نماز بگزار و مرا درون قبر قرار ده، دفن كن و سنگ قبر را بر روي قبرم بگذار و خاك بر آن بريز و آن را همآهنگ كن. آن گاه بالاي سرم روبرو من بنشين و زياد قرآن بخوان و دعا كن. زيرا در چنين لحظه هايي، ميت به انس گرفتن با زندگاني محتاج است. من تو را به خدا مي سپارم و درباره فرزندانم سفارش به نيكوكاري دارم.

آموزه نهم) تقاضاي عمر مفيد

حضرت زهرا(س) در مناجات با خداي خويش مي فرمود: بار خدايا تو را به علم غيبت و تواناييت بر آفرينش، سوگند مي دهم كه مرا، تا وقتي مي داني زنده بودن برايم بهتر است، زنده بداري و هرگاه مرگ برايم بهتر بود، مرا بميران. (ميزان الحكمه ج2 ص735)

آموزه دهم) پاداش سلام و صلوات بر فاطمه(س)
-
يزيد بن عبدالملك نوفلي از پدرش، از جدش روايت كرده كه مي گويد: بر فاطمه(س)وارد شدم، آن حضرت ابتدا به من سلام كرد و سپس فرمودند: پدرم در زمان حياتش فرمود: هر كس بر من و برتو سه روز سلام كند، بهشت براي او خواهد بود. به حضرت(س) عرض كردم: اين مطلب مربوط به دوران زندگي شما و آن حضرت است يا اينكه پس از فوت شما هم شامل مي شود؟
فرمودند: در زندگي و پس از مرگ هم شامل مي شود.
و نيز علي(ع) از فاطمه(س) نقل مي فرمايند: رسول خدا(ص) به من فرمود: اي فاطمه هر كس بر تو صلوات بفرستد، خداوند او را خواهد بخشيد و مورد آمرزش قرار خواهد داد و او را به من ملحق خواهد نمود هر کجا که باشم.

 

انتهای پیام/.