گیا هان دارویی موجود در جنگل های شمال به دو گونه درختی و درختچه ای و علفی و بوته ای تقسیم می شود . گونه های درختی و درختچه ای شامل انار جنگلی ،گردو ، جل ،خاس،خرمندی ،زالزالک ،سیب جنگلی ،شاه بلوط ، فندق، عناب ، گوجه فرنگی ،گون ،لیلکی ،نمدار و ...است. و گیاهان علفی و بوته ای که عموما در مراتع می رویند همچون پلم ،آویشن ،بارهنگ، باریجه ، بابونه ،بنفشه (میشم) بومادران و رزماری و .... از گیاهان شاخص هستند. از تمام گل ،برگ،پوست شاخه وریشه ،پوست میوه ودانه ،عصاره و آب انار استفاده درمانی می شود و عصاره پوست درخت و پوست ریشه انار به دلیل داشتن آلکا لوئید ها ضد انگل است.
برگ درخت جل و فراورده های آن و آب مقطر موجود در آن دارای خاصیت ضد تشنج و تسکین دهنده سرفه است و برای درمان تنگی نفس ،سیاه سرفه ،درد معده و روده ،استفراغ و بی خوابی مصرف می شود.
برگ خاس ،ضد تب بوده و میوه و برگ خرمندی نیز خاصیت ضد تب دارد و از برگ دارواش برای رفع التهاب کبد و تسریع در رشد موی سر استفاده می شود .
میوه زالزالک سرشار از ویتامین C بوده و دانه زرشک مقوی کبد و قلب است و میوه سیب ،علاوه بر داشتن ویتامین های مختلف ،خواب آور و آرامش بخش بوده و خاصیت ضد سرطان دارد.
دم کرده شاه بلوط برای رفع سرفه و سیاه سرفه کار برد دارد و عرق شکوفه شمشاد در تقویت عمومی بدن موثر تر از عرق بهار نارنج است.
از شیر خشت ،ماده ای به نام (مان) به دست می آید که برای رفع تشنگی و قطع تب های غیر عفونی استفاده می شود و مصرف عناب ،آرام کننده اعصاب و مقوی عمومی بدن است.
آب پوست سبز گردو برای التیام زخم و شستشوی آن و بیماری های پوستی و قارچی و اگزما مفید است.
دم کرده گل نمدار به صورت دهان شویه ،برای رفع التهاب مخاطی دهان مفید بوده و دم کرده گل گاو زبان بعنوان معرق ،افزایش دهنده فشار خون و آرام بخش مصرف سنتی دارد.
گیاه پلم ،خاصیت ضد عفونی کننده و التیام دهنده زخم دارد.
برگ و سرشاخه های گلدار آویشن ،ضد تشنج و بیماری های دستگاه تنفس مورد استفاده بوده و لوسیون آن برای درمان کوبیدگی و آماس کاربرد دارد.
ریشه های بابا آدم جهت رفع نقرس ،روماتیسم ،دفع کننده اسید اوریک و پایین آورنده قند خون مفید بوده و برگ بارهنگ ،برای التیام زخم استفاده می شود .